GenelProgramatikReklam Platformları

DSP, SSP, DMP Ve Ad Exchange Nedir?

Dijital (online) reklamcılık geliştikçe hayatımıza yeni platformlar ve satın alma modelleri giriyor. Programatik reklamcılık da bu gelişmelerin en başında yer alıyor. Gelişen ekosistem içerisinde kullanılan bazı terimler birbirine benzemelerinden dolayı kafa karışıklığına neden oluyor. En çok kullanılan terimlerin açıklamalarını aşağıda bulabilirsiniz.

Ad Exchange:  Ya da AdX şeklinde kullanılır. Reklam verenler ad exchange ile gerçek zamanlı ihaleye girerek reklamlarını göstermek için yarışırlar.

DSP: (Demand Side Platform) Türkçe anlamı Talep Yönlü Platform demektir. Bu terimi aklımızda Reklam ajansları ya da reklam verenler için düşünebiliriz. DSP aracılığıyla reklamını yayınlamak isteyenler diledikleri web site ya da hedef kitlelere erişebilirler.

SSP: (Supply Side Platform) Türkçe anlamı Arz Yönlü Platform demektir. Bu terimi ise aklımızda web siteleri ya da reklamların yayınladığı web sitelerinin entegre olduğu platformlar olarak düşünebiliriz. 

DSP, SSP ve Ad Exchange Nasıl Çalışır?

Bir web siteniz olduğunu hayal edelim ve sitenizin trafiği üzerinden para kazanmak istiyorsunuz. Öncelikle size reklam servis edebilen bir platform ile dijital ortamda anlaşmanız gerekiyor. Google Adsense, Criteo, Adform… üye olarak web sitenize özel kodları oluşturup sayfalarınıza ekleyebilirsiniz. Yaptığınız bu işlem isimlerini belirttiğim platformların SSP tarafını oluşturmaktadır. Yani programatik platformlar kendi içerisinde hem SSP hem DSP olarak konumlanabilirler. Siz web sitesi sahibi olarak SSP tarafta entegre oluyorsunuz. 

Reklam verenler ise kullanıcılara erişebilmek için programatik platformların DSP tarafını kullanmaktadır. Reklam verenleri bir marka, dijital ajans ya da şahıs olarak düşünebilirsiniz. Yani programatik platform SSP ile web sitelerini, DSP ile de reklam verenleri buluşturmaktadır.

Aynı anda pek çok reklam veren kullanıcılara erişmek için programatik platformları kullanmaktadır. Aynı kullanıcıya birden farklı marka reklam vermek isterse bazı senaryolar dahilinde öncelik kazanan markanın reklamı servis edilecektir. Bu işlemin yapıldığı yere ise Ad Exchange ya da Adx denilmektedir. Ad exchange, DSP ve SSP arasında kimin reklamının gözükeceğine karar veren otomasyon bir sistemdir. Bu kararların nasıl verildiğini başka bir yazımda detaylıca paylaşacağım.

Peki DMP Nedir?

DMP, Data Management Platform ya da Türkçesi Data Yönetim Platformu’dur. DMP’leri başka bir yazımızda detaylıca inceleyeceğiz ancak kısaca üzerinden geçelim.

Data Management Platform aracılığıyla toplanan veriler programatik platformlara servis edilir. Örnek vermek gerekirse, lüks tüketim ürünü satan bir firmanın kendilerinden alışveriş yapan 20-30 yaş grubundaki erkek kullanıcıların datasını (kullanıcı onaylı data) DMP aracılığıyla programatik platformlara yüklediğini düşünebiliriz. Reklam verenler DSP ile reklamlarını servis ederken dilerse DMP’den alacağı datayı kullanarak hedef kitlesine ulaşabilir. DMP üzerinden markanız için uygun olacağını düşündüğünüz hedef kitleyi seçip reklamınızı sadece bu data içerisindeki kullanıcıların olduğu web sitelerinde yayınlayabilirsiniz. Datasını DMP ile paylaşan firmalar da kendi dataları reklam verenler tarafında kullanıldıkça para kazanmaktadır. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir